Oricât de bine ți-ai îngriji organismul respectând regulile unui stil de viață sănătos, nu poți separa sănătatea fizică de starea psihică. Stresul apare atunci când, asupra noastră, acționează factori negativi puternici ai mediului și are rolul foarte important de a semnala faptul că ne aflăm într-o situație de risc.
Stresul este bun pentru că activează sistemul ”luptă sau fugi”, noi fiind în siguranță. Problema este atunci când corpul și psihicul nostru este supus în continu la factori de stres. Conform unor studii recente, unul din cinci decese la nivel mondial este cauzat de hipertensiune arterială sau de complicațiile acesteia în urma stresului la care a fost supus corpul.
Cum cele mai periculoase boli sunt acelea cărora nu le dăm atenție, în Romania, cifrele sunt și mai îngrijorătoare: aproximativ 40% din populație este hipertensiva, iar 62% din totalul deceselor sunt cauzate de bolile de inimă. Cu toate acestea, rata de control a tensiunii arteriale înregistrată în țara noastră este de doar 18%.
Supranumit “boala secolului XXI”, stresul se numără printre principalele cauze ale hipertensiunii. Stresul și obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, alcoolul în exces și alimentația nesănătoasă, cresc simțitor riscul de apariție bolilor cardiovasculare.
De ce este indicat să îți asculți inima cu atenție!
Hipertensiunea arterială în general, nu prezintă simptome și ne poate induce ușor în eroare că organismul nostru este sănătos.
Inima noastră este un indicator precis care ne transmite când este momentul să facem schimbări în viața noastră pentru a preîntâmpina posibilele complicații. Orice neregulă poate fi ușor depistată dacă ne verificam tensiunea lunar acasă, cu un tensiometru MINUT.
Tensiunea arteriala este înregistrată sub forma a două numere:
- Primul număr sau tensiunea arteriala sistolica (maxima) este cel mai mare dintre cele două și măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă. De obicei, în condiții de repaus fizic, această valoare este mai mica de 140 mmHg.
- Al doilea număr sau tensiunea arteriala diastolica (minimă) măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge. În condiții de repaus fizic, valoarea aceasta este mai mică de 90 mmHg.
Tensiunea arterială crește odată cu vârsta, din cauza faptului ca arterele îți pierd din elasticitate.
! Important este ca săptămânal să vă măsurați tensiunea cu TENSIOMETRUL MINUT
Acordați atenție tensiunii diastolice întrucât reprezintă un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. În cazul în care tensiunea nu se încadrează în parametrii normali, mergeți de urgență să consultați un medic de specialitate!
Nu lăsa stresul să îți dea peste cap sănătatea. COMANDĂ TENSIOMETRUL MINUT și află întotdeauna care este valoarea tensiunii tale arteriale.